понеділок, 11 лютого 2019 р.

Помилка Windows Script Host «Не вдається знайти вказаний файл»


Розпочнемо з пошуку причини виникнення помилки Windows Script Host «Не вдається знайти вказаний файл». З інформації, яка відображена у вікні помилки, ми розуміємо, що система намагається запустити скрипт WSH (Windows Script Host). При цьому операційна система не може його знайти, тобто він був видалений, переміщений або переіменований, тобто до нього немає доступу. Виникають питання, для чого потрібен цей скрипт? І ким він був видалений? Те, що цього скрипта більше немає, взагалі непогано, так як даний скрипт - це частина вірусу, який "прописався" у Вашій системі, і скоріше за все його видалила антивірусна програма. Як вірус потрапив в систему, Ви повинні спитати в себе, та більш не виконувати дій, які піддають Ваш ПК небезпеці (завантаження і запуск файлів в форматі exe, відвідування сумнівних сайтів, перехід по сумнівним посиланням). Хоча існують і інші причини появи помилок Windows Script Host, але вони менш поширені. Тож в статті йтиме мова саме про помилки, пов'язані з шкідливими скриптами.
Причину виявили, переходимо до усунення помилки Windows Script Host. По перше, рекомендую просканувати ПК на наявність вірусів антивірусним програмним забезпеченням. Далі слід визначитися з типом помилки, вони бувають переважно двох типів: перший - коли система завантажується, робочий стіл доступний і потім з'являється помилка, наприклад «Не вдається знайти файл сценарію C:\ProgramData\SystemService.vbs», другий - коли Ви вмикаєте комп'ютер, і з'являється помилка «Невдається знайти файл сценарію C:\Windows\run.vbs», робочий стіл при цьому Ви не бачите.
Розглянемо помилки першого типу. Це наслідки дій вірусу, який використовував планувальник Windows для запуску скрипта (хоча існують і інші способи запуску шкідливих скриптів, наприклад, автозавантаження, групові політики, але вони нині мало поширені). Але все таки спочатку загляньте в «Пуск - Все программы - Автозагрузка» та перевірте чи немає там посилання на завантаження підозрілих програм, в нашому випадку скрипта C:\ProgramData\SystemService.vbs, інколи запуск проводиться саме таким чином. Далі, починаємо шукати в планувальнику завдань. Для цього запускаємо його: «Компьютер (Мой компьютер Windows XP, Этот компьютер Windows 10) - Управление компьютером - Планировщик заданий». Знаходимо завдання, яке запускає скрипт і видаляємо його (або спочатку відключаємо, а потім, перевіривши, видаляєм). Перед видаленням обов'язково переконайтеся, що на вкладці «Действия» в рядку "Запуск программы" вказано той шлях, на який нам вказує діалогове вікно про помилку, тобто в нашому випадку це: «C:\ProgramData\SystemService.vbs».


Почати пошук краще з перегляду списку активних завдань і історії запуску цих завдань. Якщо журнал всіх завдань вимкнений, то ввімкніть його і перезавантажте ПК, потім після того як з'явиться помилка, знову зайдіть в планувальник, де Ви зможете побачити список останніх виконаних завдань. Завдання може розташовуватися в окремому розділі, причому цей розділ може бути замаскований під системний, наприклад «Windowss». Після видалення завдання помилка повинна зникнути. Якщо завдання в планувальнику Ви не знайшли, то потрібно перевірити реєстр Windows.
Розглянемо випадок, коли з'являється помилка, але робочий стіл при цьому Ви не бачите. У цьому випадку вірус "попрацював" з реєстром, змінивши параметри запуску системи. Для того щоб усунути цю помилку, необхідно запустити редактор реєстру і відновити значення параметрів за замовчуванням. Спочатку запускаємо робочий стіл, для цього натискаємо поєднання клавіш "ctrl+alt+del" - вибираємо пункт «Запустить диспетчер задач» - У меню натискаємо «Файл - Новая задача (Выполнить ...)» - в полі "Открыть" вводимо «explorer.exe» - кнопка "Ок".



Після цього робочий стіл повинен запуститися. Далі запускаємо редактор реєстру, для цього натискаємо кнопку «Пуск» - в полі пошуку вводимо "regedit". Потім знаходимо розділ HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon для 32 розрядних систем або HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows для 64 розрядних, і перевіряємо параметри Shell і Userinit. Їх значення повинні дорівнювати «explorer.exe» і «C:\Windows\system32\userinit.exe", відповідно.



Якщо значення інші, приведіть їх до стандартних значень, викликавши вікно зміни параметра (подвійним кліком або правою кнопкою "Изменить") і ввівши потрібне значення. Потім перезавантажтеся, помилка повинна зникнути.

P.S. Бережіть свої дані і нерви, використовуйте лише ліцензійне програмне забезпечення.

Немає коментарів:

Дописати коментар